Μάσκα προσώπου: Πώς να τη φορέσεις σωστά - Οδηγίες χρήσης

Όλα δείχνουν πως οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν στις ζωή μας, όπως και τα αντισηπτικά, η σχολαστική υγιεινή και η διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Από την 4η Μαΐου και εξής, η χρήση της μάσκας είναι επιβεβλημένη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και σε χώρους ή υπηρεσίες που υπάρχει κάποιος συνωστισμός. Έτσι λοιπόν, προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης των τρόπων σωστής εφαρμογής για την ασφάλεια όλων μας.

Οι λόγοι που φοράμε μάσκα:

Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια. Και επειδή πρόσφατα υπήρξαν πολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ:

Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας

Σύμφωνα με τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

  1. Επιλέγουμε το σωστό μέγεθος
  2. Εφαρμόζουμε την υγιεινή των χεριών πριν την τοποθέτησή της
  3. Εφαρμόζουμε τη μάσκα στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  4. Πιέζουμε το μεταλλικό στοιχείο στη ράχη της μύτης (αν έχει)
  5. Ασφαλίζουμε με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους τους εφαρμόζουμε γύρω από τα αυτιά
  6. Αποφεύγουμε αγγίξουμε τη μάσκα μετά την τοποθέτηση, αλλιώς θα πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή.
  7. Αφαιρούμε τη μάσκα πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρούμε πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους!
  8. Πετάμε τη μάσκα σε ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  9. Εφαρμόζουμε υγιεινή των χεριών σχολαστικά
  10. Αποφεύγουμε την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας - είναι μιας χρήσης. (Σε περίπτωση που, όταν τη φοράμε, λερωθεί ή καταστραφεί την αλλάζουμε άμεσα με καινούρια).

Προσοχή! Να σημειωθεί πως ό,τι αναφέρεται αφορά στις χειρουργικές μάσκες.

Οι χειροποίητες μάσκες είναι σίγουρα ευάλωτες στον κορονοϊό. Το βαμβακερό ύφασμα δεν έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει πλήρως τα σωματίδια του ιού. Ωστόσο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στα άτομα που δεν έχουν τα συμπτώματα του ιού και δεν έχουν μάσκα μίας χρήσεως να φορέσουν.

Αυτού του τύπου οι μάσκες δεν ενδείκνυνται για όσους ασκούν υπηρεσίες υγείας σχετιζόμενες με τον COVID – 19 διότι επιτρέπουν μικρά σταγονίδια να διεισδύσουν στη μάσκα. Μπορούν, ωστόσο, να αποδειχθούν απλά βοηθητικές όταν κυκλοφορούμε εκτός οικίας, και χωρίς να τις κρατάμε σε χρήση για πάνω από μισή ώρα.

Γιατί προτείνονται οι χειρουργικές μάσκες;

Οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν περισσότερο από μια απλή βαμβακερή μάσκα και η περιγραφή των στρωμάτων της το καθιστά σαφές.

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

 mask

Βίντεο

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη της ιατρού Μαρκέλλας Σεγρέδου στην εκπομπή «υγεία πάνω απ όλα»

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2017 All Rights Reserved
ΣΕΓΡΕΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ MD MSc Φυσίατρος
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions